Pitești coffee sau cafeaua de Pitești nu se găsește în nicio cafenea din Pitești sau de pe aiurea, ci este cafeaua pe care eu o fac după o rețetă a mea, iar eu sunt din Pitești. Dacă nu mi-am zis Ion Ivan-Pitești, am dat denumirea orașului meu natal unei cafele, foarte bune, zic eu. Rețeta este pentru o cească măricică de cafea.
- Se pune o ceașcă și jumătate de apă în ibric.
- Ibricul se pune pe aragaz, la fiert.
- Se ia cafea Carte Noire;
- Când apa clocotește se ia ibricul de pe foc.
- Se pun 4 lingurițe cu vârf de cafea în apă.
- Se mai pune ibricul pe flacără până cafeaua are tendința să dea în clocot.
- Se retrage ibricul și se așteaptă până se liniștește cafeaua.
- Se pune 1/2 linguriță de Ness Cafe în ibric. Se mestecă.
- Se pune ibricul din nou pe foc și se așteaptă până este aproape să dea în clocot.
- Se retrage ibricul de pe aragaz. Se presară un praf de cafea din pungă.
- Se amestecă totul și se lasă să se liniștească.
- Se servește fierbinte în ceașcă. Cine vrea strecoară.
Această cafea este destul de tare și din cauza Ness-ului, dar gustul este fabulos. Trebuie făcute mai multe încercări pentru a realiza compoziția perfectă pentru că ideia de ceașcă măricică este relatică, eu nu am măsurat niciodată câți mililitri de apă încap în ceașca pe care o folosesc și nici nu voi face vreodată o astfel de măsurătoare. Tocmai acesta este farmecul și secretul reușitei în a prepara o cafea de Pitești adevărată. Pitești coffee este invenția mea sau descoperirea mea probabil cum și roata a mai fost reinventată de alții. . Nu exclud ca să fi fost preparată și de alții, dar eu o fac de dinainte de Revoluție, pe când Internet nu exista și sunt îndreptățit s-o numesc inventie independentă sau simultană, pur și simplu. Nu vreau s-o brevetez, ci doar i-am dat un nume.
(18 septembrie 2017)
No comments:
Post a Comment