Thursday, March 22, 2018

Cafeaua opărită

De când cu expresoarele de birou, se bea cafea opărită, deși mulți strâmbă din nas. cafeaua oprită se prepară astfel:
- se ia o cană,
- se pune cafea măcinată după gust,
- se fierbe apa în clocot,
- se pune apa clocotită în cană,
- se pestecă bine până la omogenizare,
- se acoperă cana cu o farfurioară,
- se lasă câteva minute,
- se pune cafeaua în cești.
Nu am dat rețetă, căci toate persoanele care pregătesc cafea știu ele mai bine decât mine câtă apă, câtă cafea să pună pentru a obține concentrația de care fiecare are nevoie. dacă se dorește cafea cu zaț, cana se agită un pic. Dacă nu se dorește cafea cu zaț în ceașcă, se toarnă cafeaua cu mare atenție. Deci, fiecare face după cum are plăcerea și după nivelul de rafinament la care a ajuns.
Dacă cineva dorește să prepare cafeaua opărită direct în ibricul unde a fiert apa, o face pur și simplu, punând cafeaua  în apa clocotită din ibric, după ce acesta a fost luat de pe foc. Compoziția este omogenizată cu lingurița. Ibricul este acoperit cu o farfurie. După câteva minute, cafeaua opărită se toarnă din ibric în cești. Este foarte simplu.
Cafeaua opărită satisface gusutrile unor persoane rafinate, interesate în a obține numai și numai esențele specifice cafelei, fără a beneficia și de rezidurile din zaț.



(22 martie 2018)

No comments:

Post a Comment